Tudnivalók

Fa nyílászárók, az Ön igényeire szabva, egyenesen a gyártótól

Tudnivalók

Mit tartalmaz az ajtó ára?

A nyílászáró ára magába foglalja a teljes tokszerkezetet, üveggel, a vasalatot és kilincset. Az ablak vagy ajtó kiszállítási ára Hajdúszoboszlón való beépítés estén ingyenes. Más település esetén 280 Ft/km a tarifa a kiszállításra. Az ár nem tartalmazza a beépítést, kőművesmunkát, külső-belső párkányokat, szegőléceket, redőnyt, szúnyoghálót, stb. A nyílászáró kiegészítőket külön igény szerint számoljuk ki Önöknek.

Mit jelent a beépítési mélység?

A beépítési mélység az ajtó, ablak profil vastagságát jelenti. Minél nagyobb a beépítési mélység annál nagyobb az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése. Általunk gyártott fa nyílászárók 68 mm-es és 88-mm-es profil vastagsággal készülnek.

Melyik fázisban kell elvégezni az ajtó és ablakcserét lakásfelújítás esetén?

A nyílászáró bontásos cseréje esetén az új ablak és ajtó beépítését legkésőbb a festés, glettelés, burkolás előtt kell elvégezni. 

Hogyan készüljek a nyílászáró beépítésre?

A nyílászáró csere porral és zajjal jár. Ezért azon helységekben, ahol nyílászáró csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni. A nyílászáró előtti részeket kérjük kiüríteni, hogy szakembereink számára a munkaterület könnyen hozzáférhető legyen. Amennyiben a környéken nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről, hiszen a nyílászárók kézi szállítása nehéz és balesetveszélyes!

Hogyan lehet bontás nélkül megoldani a nyílászáró cserét?

Az ablak bontás nélküli cseréje a tokba építés.
Az ablak bontás nélküli cseréje esetén az arra alkalmas régi ablak, ajtó régi tokjába építjük bele az új nyílászárót. Az új és a régi ablak közötti hézagot szigetelőanyaggal töltjük fel és fa takaróléccel a szigetelő réteget eltakarjuk. Ennél a beépítési módszernél utólagos kőművesmunka nem szükséges, jóval kisebb kosszal jár, mint a nyílászáró bontás – beépítéses cseréje. Egyetlen hátránya, hogy kevesebb fény tud bejutni a helyiségekbe.

Fa ablakaink minden esetben 3 rétegű üveg felhasználásával készülnek.

Ezeket természetesen további bevonatokkal, felületkezeléssel tudjuk ellátni.

Ragasztott biztonsági üveg: a ragasztott biztonsági üveg esetleges törését követően az üvegtábla nem esik szét, mert a köztes lamináló anyag (fólia, vagy műgyanta) ezt megakadályozza. Éles szilánkok nem keletkeznek, és a törött üvegtábla is a helyén marad.

Edzett biztonsági üveg: edzett biztonsági üveg alkalmazása minden olyan helyzetben javasolt ahol az üveg esetleges törésekor fenn áll a nagyobb méretű, éles, hegyes szilánkok okozta sérülések veszélye. Az edzett üveg törésekor csak apró üvegmorzsalék keletkezik, amely sérülést nem okoz.

Solar üveg (Multifunkciós üveg): a hővédő és a napvédő üvegek tulajdonságait egyesíti. A jó hőszigetelés mellett nagy fényátersztést biztosít úgy, hogy a napenergia  lakótérbe való bejutását megakadályozza.

Hangszigetelő üveg: felépítése alapjaiban megegyezik a „normál” szigetelő üvegével, a fokozott hanggátlást speciális hanggátló gyantával, vagy fóliával összeragasztott üvegszerkezetek használatával érhetjük el. A hangszigetelő (Rw) értéket növeli a különböző vastagságú üvegek (asszimetria) alkalmazása, a légrés vastagságának növelése vagy egy speciális hanggátló fólia alkalmazása

Néhány üveggezéssel kapcsolatos fogalom:

 • Low-E bevonat: más néven lágyfémbevonat (az angol low emissivity-ből származó kifejezés). A hőszigetelő üvegszerkezet belső részén helyezkedik el. Ez a hőtükörként működő többféle fémből, fémoxidból álló réteg csökkenti a hőenergia kiáramlását a lakótérből.
  Argon gáztöltés: az üvegszerkezet üveglapjai (kettő vagy három) közé elhelyezett rossz hővezető képességű nemesgáz. Ezzel javítva az üveg hőszigetelő képességét.
  Távtartó: a hőszigetelt üvegszerkezet üveglapjai közötti távolságot, légrést biztosítja. Belül üregesek és páraszűrő anyaggal vannak kitöltve. A távtartó anyaga műanyag.
  G érték: az üveg naptényezője, ami megmutatja, hogy a beeső sugárzás mekkora része jut be az üvegszerkezeten.

Cégünk biztosítja, hogy ön a legkorszerűbb technikák által a legjobb termékeket, szolgáltatást kapja, éppen ezért áttértünk a RAL beépítésre. Hazánkban még új ez a módszer, hiszen semmi féle szabályozás vagy előírás nincs ablak beépítéssel kapcsolatban így mindenki igyekszik minél olcsóbban kihozni a az ablakok beszerelését. De ez vajon mennyire jó? Megéri a legolcsóbb konstrukció?

Nézzük meg, mi is az a RAL beépítés!

A RAL beépítés jelenleg a legkorszerűbb koncepció, nyílászáró körüli hőszigetelésre nyújt megoldást. A nyílászáró körül a hőszigetelés minősége ugyanannyira fontos, mint amennyire a nyílászáró hőátadási értéke. A RAL beépítés lényege a vízhatlanság, legfontosabb eleme az úgynevezett párazáró fólia, melynek feladata a kitöltő anyag szárazon tarása. Ez kiemelkedően fontos, mivel a víz jó hővezető, tehát a nedves/vizes anyag hőszigetelés szempontjából előnytelen, hő hidak képződését eredményezi. Magyarországon jelenleg legelterjedtebb kitöltő anyag, a PUR hab (poliuretán hab) egyik gyengesége hogy a környezeti párából és a falból magába szívja a nedvességet, ezzel leromlik a hőszigetelő képessége, ezen felül a napfény hatására porlad. Az előbb említett hatásokból kifolyólag 2-3 évre is lerövidülhet az élettartama így annak ellenére, hogy olcsó megoldásról van szó, a RAL beépítéssel szemben ár-értékarányban és összköltség szempontjából is alulmarad. Ezzel szemben a RAL beépítés élettartama 30 év.

A régebbi épületeknél, ahol a falazat szigeteletlen és az ablakok, ajtók tömítettsége sem megfelelő, a légcsere szabályozatlanul „természetes” módon ment végbe, egyidejűleg a fűtési költségeket is megemelve.

Napjaink magas energia árai megkövetelik a jó épületszigetelést és a magas hővédelmű és nagy légzárású ablakok, ajtók beépítését. Ebben az esetben biztosítani kell a megfelelő szellőztetést, szellőzést. A megfelelő és szabályozott szellőztetés azért fontos, mert biztosítja a friss levegő utánpótlást, és megakadályozza a párásodás, penészedés kialakulását.

A páraképződés okai:

 1. Az épület tervezéséből, kivitelezéséből adódó okok:
  • Az épület még nem száradt ki teljesen. A kivitelezésnél használt alapanyagok (vakolat, beton stb.) víztartalma még jelentős.
  • Rossz tájolású, szellőzésű helységek. A pára benn reked a helyiségben.
  • Tervezési, kivitelezési hiányosságok, un. hőhidak kialakulása, műanyag bázisú párazáró falfestékek használata stb.
 2. Természetes életvitelből származó nem elhanyagolható páratermelés
  • Szervezetünk párakibocsátása légzésen keresztül kb. 1-2 liter/nap.
  • Napi tevékenységből fakadó páraterhelés (4 tagú család esetén ez átlagosan 15-17 liter/nap).

Milyen megoldásokat kínálunk?

A feldúsult páratartalom saját magától nem képes távozni a környezetbe. Ezt egyféleképpen lehet befolyásolni: a szellőztetéssel. Az épületbe, ha nem kerül központi szellőztető berendezés betervezésre akkor a nyílászárókon keresztül kell ezt megoldani. Ennek módozati a következők:
 kereszthuzat

Intenzív szellőztetés

Minden egyes bukó-nyíló szerkezetünk a nyíló funkción kívül rendelkezik egy bukó és egy résszellőztetési állással is. Ezáltal a fenti gyors szellőztetési módok mellet egy csökkentett légcserét biztosító tartós szellőztetés is megoldható.

A szellőztetés ilyen formái ugyan a levegő páratartalmát csökkentik, de nem független az embertől, illetve ügyelni kell, hogy a falak, berendezési tárgyak ne hűljenek le túlzott mértékben.
A szellőztetés másik, de már szabályozott, gazdaságos módja, amikor a belső páratartalom folyamatos érzékelésével, a helyiségekben automatikusan szabályozzuk a légcserét, így biztosítva a belső levegő optimális páratartalmát. Ilyen eszköz a falc szellőztető és az hidroszabályozású rés szellőztető rendszer.

A helytakarékos falc szellőztető a belső terek állandó huzatmentes szellőztetésről gondoskodik, mely a bel- és kültéri levegő nyomáskülönbségének elvén működik.

Az résszellőztető légbevezetők és légelvezetők páraérzékelővel rendelkeznek, melyek az adott helyiségben a belső relatív páratartalom szerint szabályozzák a levegő mennyiségét.
Záróretesszel ellátott típusok is választhatók, melyeknél a szabályozózsalu manuálisan a zárt (minimum) állásban rögzíthető, hogy szélsőségesen hideg és szeles téli időben megakadályozzuk a túlzott légcserét.
Nyílt égésterű gázkészülékek helyiségének levegő utánpótlása is biztosítható a nem lezárható és növelt minimum hozamú légbevezetők szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével.

Minden általunk gyártott termék rendelkezik CE minősítéssel, és ÉMI bevizsgálási engedéllyel. Ezekre a termékekre 3 év garanciát biztosítunk.

Fontos, hogy amennyiben a terméket nem velünk építteti be, és a termék későbbi hibája a szakszerűtlen beépítés következménye, úgy az ilyen hibákra a garancia elvész. A nem rendeltetésszerű használat és a karbantartás hiánya szintén garanciavesztéssel jár.

Nyílászáró csere lehetőségei

Bennmaradó tok

 • Előny:
  • nincs kőműves munka (pl. folyamatosan üzemelő épület)
  • nem jár kosszal, porral
  • nyílászáró csere javítással: rövid idő (kb.1 nap)
 • Hátrány:
  • üvegfelület csökkenhet akár 10-15%-kal
  • tok-fal csatlakozás (hőszigetelés az eredeti marad)

Komplett csere

 • Előny:
  • az üvegfelület közel ugyanakkora marad
  • fal-ablak csatlakozás
  • hőszigetelés tökéletes lesz
 • Hátrány:
  • kőműves munka, javítás, festés szükséges
  • bontási munkával jár
  • komplett csere javítással: hosszabb idő (kb. 5 nap)

* Gerébtokos ablakot cseréljük 4-16Arg-4- UltraN üvegezésű műanyag ablakra.

Ha a házat szigeteljük, az energiafogyasztás 50%-kal is csökkenhet. Ablakcsere után a hő- és hangszigetelés akár 20-30%-kal is javulhat.

Kérdések és válaszok felújítással kapcsolatban

Milyen kosszal jár a felújítás?
A felújítás nagy porral illetve kosszal jár, ezért érdemes állagmegóvás céljából takarófóliával letakarni a helyiségben lévő bútorokat illetve tárgyakat.

Mennyivel lesz kisebb az üvegfelület ablakcsere után?
Az üvegfelület a felújítás során kb. 10-15 %-kal csökkenhet.

Az ügyfél adja meg a méretet vagy saját felmérő?
A felmérés alkalmával szakembereink pontosítják a vevő igényeit, majd a helyszín felmérésével meghatározzák a lehetőségeket és a pontos gyártási méretet.

Hogyan történik a kibontott ablak elszállítása?
A Hofstädter Kft. kezeli a kibontott ablak elszállítását, ezen felül a területfoglalást.

Milyen mértékben javulhat a hő- és hangszigetelés?
Nyílászáró csere után a hő- és hangszigetelés akár 20-30%-kal is javulhat.

A tökéletes nyílászáró megtalálásának első és legfontosabb lépése az igények pontos meghatározása és a lehetőségek, a beépítési helyszín felmérése.

A felmérés alkalmával szakembereink pontosítják az Ön igényeit, majd a helyszín felmérésével meghatározzák a lehetőségeket.
Kollegáink több harminc szakmai és megrendelői tapasztalatainak köszönhetően a legkorszerűbb felmérési technológiákkal és eszközökkel és kiemelt udvariasságával segítik megvalósítani a nyílászárókról alkotott álomkép elérését.

Továbbá gondoskodunk a nyílászárók és kiegészítőinek (redőnyök, redőnymotorok, párkányok, szúnyoghálók, zsalugáterek…) optimális alkalmazásában az Ön igényeinek figyelembevételével.
A felmérési munka folytán cégünk felelősséget vállal a kiválasztott műszaki megoldás megvalósíthatóságára, és ezek alapján nyílászárójának gyártását is elvégezzük.

Alapanyag: Nyílászáróink három illetve négy rétegben ragasztott hossztoldott és hossztoldás mentes borovi fenyő, toldásmentes tölgy, bükk, meranti fából készülhetnek. A ragasztásos technológia révén a nyílászárók csavarodás- és vetemedésmentesek. 12%-ra csökkentett nedvességtartalmú faanyagból készülnek. Ablak keresztmetszete 68 x 82 mm vagy 88 x 82 mm. A tokban és a szárnyban egyaránt sarokkötést nyújtó dupla ollós csaopozást alkalmazunk, mely biztosítja a termék stabilitását és a szerkezeti összeépítést. Jobb zárás érdekében a szerkezetek hármas ütközésű euro falczos kialakításúak. (itt profilról lesz 2 db kép)

Vasalatok: Az ablakok biztosabb záródását, a légáteresztés kiküszöbölését a korszerű, több ponton záródó ROTO NT vasalat rendszer biztosítja. A vasalat egykezes működtetésű nyíló, bukó, bukó-nyíló nyitási funkciók ellátására, valamint kiegészítő elemeivel különleges funkciók ellátására alkalmas, például: résszellőztetés, zárható kilincs. A nyílászárókra kerülő vasalatok „hibás működtetés” gátlóval és az ablak színéhez (natúr, bronz, acélszürke, fehér stb.) és stílusához illeszkedő Hoppe Tokyo és a Maestro típusú ablakkilincsekkel rendelhetők

Légzárás: A tok és nyílószárny között kemény és 2 soron körbefutó lágy, rugalmas gumitömítést, az üveg és a nyíló szárny között szilikon bázisú rugalmas anyagot használunk.

Üveg szerkezetek:

 • 2 rétegű argon gáztöltésű 4 – 16 – 4 LowE mm-es réteg felépítésű, belső oldalon lágybevonatos üvegezés (hőátbocsátási tényező Ug=1,0 W/m2K)
 • 3 rétegű argongáz töltésű 4 LowE + 16 + 4 + 16 + 4 LowE mm-es rétegfelépítésű külső és belső oldalon lágybevonatos üvegezés (hőátbocsátási tényező Ug = 0,6 W/m2 K.

Az üveg szerkezetek belülről rögzített rejtett szögelésű üvegléccel készülnek, kívül-belül rugalmas szilikon alapú tömítő anyaggal lezárva. Az üvegfelületek osztására különböző osztótípusokat használunk. Ez lehet valódi faosztó (az üvegtábla ténylegesen osztott 4-7 cm széles fa osztóbordákkal), álosztó (duplexes osztás: az üvegtábla osztás nélküli, 2,5 cm széles ragasztott fa osztóbordákkal, alatta üvegközti műanyag vagy alumínium duplex/távtartó), illetve üvegrétegek között elhelyezett álosztás.

Felületkezelés: A szerkezeteinket végleges felületkezeléssel szállítjuk. A natúr kivitel az időjárás károsító hatásaival szemben kevésbé ellenálló. Végleges felületkezelés esetén négy rétegű bevonatrendszer garantálja, hogy a nyílászárók bevonata a legzordabb körülmények mellett is hosszú ideig megőrzi kiváló minőségét. A megfelelő vizes bázisú Milesi Hydrocrom környezetbarát vastaglazúr kültéri festékrendszerrel és magasnyomású eljárással olyan felületi minőség érhető el, amely kézi festéssel nem lehetséges. 

Vízzárás: A tok alsó részét takaró Gutmann Neckar 22/34 F típusú vízvető profillal, valamint a szárnyalsó üveggel érintkező részét szoknyás Gutmann FP 6257 típusú szárnytakaró profillal szereljük.

Ablakokhoz kiegészítőként belső könyöklőt, azaz ablakpárkányt is rendelhetnek, hogy teljes legyen az összhang.

Miért a fa nyílászárók?

Hőszigetelési tulajdonság

A faanyag kiváló hőszigetelési tulajdonságainak köszönhetően, legyen kint bármilyen hideg is, belül meleg tapintású, ez a hőszigetelés megakadályozza, hogy az ablakkeret hideget sugározzon, és így páralecsapódás alakuljon ki rajta. A faablakokkal jelentős fűtési energia megtakarítás érhető el.

Hangszigetelési tulajdonság

A fa ajtók és faablak­ok speciális üvegezéssel, akár 52 dB feletti hangszigetelési értéket is elérhetnek.

Tűzvédelem

A fa az égés során sokáig megtartja a szilárdságát. A fa kezdődő elszenesedésével egy nehezen éghető réteg alakul ki a felületen, aminek hatására a tűz nehezebben terjed befelé. A tűzvédő üveggel üvegezett ablakok akár 90 percig is képesek ellenállni a tűznek.

Tartósság

A faanyag tartósságára számtalan bizonyítékot találunk, hiszen nem egy 100 évesnél is régebbi épületben lelhetünk fel mind a mai napig kifogástalanul működő korabeli technológiával készült faablakokat, ajtókat. Nyílászáróinknál a minőségi alapanyag és a magas színvonalú gyártási technológiánk garantálják a tartósságot.

Szilárdság

Ellentétben más alapanyagokkal a megfelelő technológiával elkészített faablak­ok szilárdsága méret-, és alaktartása rendkívül jó. A hőtágulás okozta deformáció ronthatja az ablakok tömítő, zaj, víz, és hangszigetelő képességét. Az ablakkeretek a napsugárzás hatására akár 80°C-ra is felmelegedhetnek, ami a fából készült ablakoknál nem jelent gondot, hisz a faanyag hőtágulási tényezője bármely más alapanyagénál jóval kisebb.