GY.I.K.

Gyakran ismételt kérdések

 1. MI A BELTÉRI AJTÓ? MI A FELHASZNÁLÁSI TERÜLETE?
 1. Mi a beltéri ajtó funkciója és hogyan lehet alkalmazni?

A beltéri ajtó a fűtött lakóterek belső részeiben használt nyílászáró. Általában I. klímaosztályba tartoznak, ami azt jelenti, hogy az ajtólap két oldala között legfeljebb 5°C hőmérsékletkülönbség lehet, és a nagy páramennyiség elkerülése fontos az elvetemedés megelőzése érdekében.

De mit tehetünk fürdőszobáinkban?

Bár a hagyományos beltéri ajtók is biztonságosan használhatók fürdőszobákban, némi odafigyeléssel. Fontos a hőkiegyenlítés és a pára eltávolítása, amit például szellőzőrácsok vagy az ajtó nyitva hagyása segíthet megoldani.

Mi a helyzet a garázzsal és a padlással?

Itt a helyzet kissé bonyolultabb, mivel nagyobb hőmérsékletkülönbségek fordulhatnak elő. Ha a biztonság nem elsődleges szempont, akkor II. klímaosztályú beltéri ajtók használata javasolt, amelyeknek nagyobb a hőmérséklet-toleranciája. Ha viszont fontos a biztonság, akkor biztonsági ajtók alkalmazása ajánlott.

2. MIT TARTALMAZ EGY BELTÉRI AJTÓ CSOMAG?

Egy beltéri ajtó csomagja három fő elemet tartalmaz: az ajtó tokját, az ajtólapot, valamint egy szerelvénycsomagot, amelyben a működéshez szükséges kiegészítők találhatók, mint például tok illesztő tiplik, összehúzók, pánttáskák, pántok, BB zártest és gumitömítés.

Kapok-e kilincset az ajtóhoz?

A standard kilincs része az alapcsomagnak.

3. MIBŐL KÉSZÜlNEK A KÜLTÉRI AJTÓK?

Az ajtók hossztoldott rétegragasztott I. osztályú borovi fenyőből készülnek.

4. HÁNY DARAB PÁNT VAN AZ AJTÓN?

Az ajtó típusától függően változik a pántok száma és típusa, általában 2 vagy 3 pár pánttal vannak felszerelve. A pántok formája, mérete és felülete az ajtó technikai jellemzőihez igazodik.

Lehet-e választani a pántok színét és formáját?

Nem, a pántok jellemzői az ajtó technikai tartalmához igazodnak. Ha mégis más megjelenést szeretnél, különféle formájú és színű pánttakaró kupakokkal tudod őket díszíteni.

5. MI AZ AZ AJTÓ TOK?

Az ajtó tok egy keret, amelyet a falnyílás köré kell beépíteni. Ez a keret tartja az ajtólapot, és a szerelési hézaggal ellátott, hogy az ajtó jól működjön.

Mit jelent az utólag szerelhető tok?

Az utólag szerelhető tokok könnyen és gyorsan beszerelhetők a már kész lakásokba, mivel nem igényelnek nagy mennyiségű építőipari munkát. Könnyen eltávolíthatók is, ha szükséges. Ez ellentétben áll a régebbi, befalazott fenyő tokokkal.

Mit jelent, hogy utólag szerelhető tok?

Manapság a beltéri ajtók beszerelése az egyik utolsó építőipari munkafolyamat. Közvetlenül a bútorok előtt érkeznek az otthonunkba. Beszerelése nem jár nagy, koszos munkálatokkal. Építése a már leburkolt, kifestett lakásba történik. Könnyen és gyorsan szerelhető. Később ennek megfelelően könnyebben bontható is. Ellentétben a hetvenes évekből ismert, befalazott fenyő tokokkal.

Miért fontos a falvastagság?

Ha igazán esztétikus ajtót szeretnénk, akkor az úgynevezett átfogó tokos ajtókat kell előnyben részesíteni. Ez szerkezeti felépítése miatt amellett, hogy szép, stabilabb is a régen kedvelt blokktokoknál.

A falvastagságnak azért van jelentősége, mert az átfogó tokos ajtók — ahogy a nevük is utal rá- a falvégeket mindhárom oldalról átölelik.

Fizikailag kivitelezhető legkisebb falvastagságú tok 60 mm. Ennél vastagabb az ésszerűség határain belül szinte bármekkora lehet. Ajtó típustól függően vagy egy darabból, vagy két tok egymás mellé sorolásából lehet vastag falakra tokot készíteni. 600 mm még egy kivitelezhető falvastgaság, de itt már jelentős ártöbblettel kell kalkulálni. Illetve figyelembe kell venni a helyszín adottságait is. Hiszen a vastag tokot nem elég legyártani, de elkészülése után rendelkezésre kell álljon megfelelő hely, hogy ezt az extrém széles tokot be lehessen forgatni a nyílásba.

6. MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÁTFOGÓTOK ÉS A BLOKKTOK KÖZÖTT?

Az átfogótok egy stabilabb és esztétikusabb kivitelű tok, amely körülöleli a falvégeket. Ezzel szemben a blokktok kevésbé elterjedt, és esztétikai okokból kezd kiszorulni a piacról.

7.  MI AZ ÁTJÁRÓTOK VAGY MÉLYBÉLÉS?

Az átjárótok egy dekorációs keret, amely védi a falvégeket a leverődéstől és koszolódástól. Színével összehangolható a többi beltéri ajtóval, így egységes megjelenést biztosít.

 

8. MEKKORA A RÉS AZ AJTÓ ALATT?

Az ajtólapnak mindig van egy működési hézaga a padló felé, amely lehetővé teszi az ajtó kinyitását. Ennek mérete általában 7-10 mm között változik, és figyelembe kell venni a burkolatváltó profil kiválasztásakor.

9. MILYEN NEHÉZ A BELTÉRI AJTÓ?

Az ajtó súlya függ az alapanyagtól, a mérettől és az ajtólap betétszerkezetétől

 1. MIÉRT FONTOS AZ AJTÓ MÉRETE?

Az ajtó mérete kulcsfontosságú szempont beltéri ajtó vásárlásakor. Fontos tudnunk, hogy az ajtónak szánt hely, vagyis a falnyílás mérete meghatározza, hogy milyen típusú ajtót lehet beépíteni az adott helyre.

Megkülönböztetünk szabvány méretű ajtókat és egyedi méretű ajtókat. Általában a termékcsaládok színei és a választható dizájnelemek nem fedik egymást a két kategóriában. Érdemes előzetesen tájékozódni arról, hogy milyen típusok közül választhatunk, mielőtt kiválasztanánk az ajtót.

 1. HOGYAN MÉRJEM MEG AZ AJTÓMAT?

Először győződjünk meg róla, hogy a falnyílás üres és jól mérhető. A válaszfalaknak legyen levakolva, hogy azok végleges vastagságát lemérhessük. Ha burkolt a fal, akkor annak vastagságát is vegyük figyelembe. Legyen már elkészült legalább az aljzatbetonozás, hogy a burkolat vastagságát meghatározhassuk. Ezek után jöhet a méricskélés:

 • Mérd le a falnyílás szélességét több ponton.
 • Mérj le a falnyílás magasságát több ponton.
 • Mérj le a fal vastagságát az ajtó minden oldalán és felül, szintén több ponton.
 • Határozzuk meg, hogy merre nyíljanak az ajtók.

Ha ezeket az adatokat megkapjuk, már elkezdhetjük az ajtók keresését és válogatását.

 1. HOGYAN TUDOM MEGÁLLAPÍTANI AZ AJTÓ NYITÁSIRÁNYÁT?

Sok bizonytalanságot tapasztalunk ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Amerre nyílik az ajtó, tehát ahol a pánt van.

 1. NEM VAGY BENNE BIZTOS, HOGY PONTOSAN ÉS JÓL MÉRTED MEG AZ AJTÓDAT?

Ez természetes, hiszen nem lehet mindenki szakértő mindenben. Ha szeretnéd, felmérő kollégánk felkeres és egyeztetünk egy időpontot, amikor kimegyünk és felmérjük az ajtóidat.

 1. SZTENDERD MÉRET, VAGY EGYEDI GYÁRTÁS?

Először is fontos tisztázni, hogy mit jelent a „sztenderd méret” kifejezés. Egy ajtó sztenderdnek nevezése nem pontos információ, mivel minden országnak saját szabványrendszere van. Hazánkban a legtöbb esetben az új kivitelezéseknél aMagyar Szabvány méretrend (MSZ) szerint kerülnek az ajtónyílások kialakításra. Éppen ezért a raktári ajtók választéka is ebben a méretben a legnagyobb, hiszen nagy rá a kereslet. Ugyanakkor nem ritka a német DIN, és előfordulhat az osztrák ÖNORM méretezés is. Minden szabványrendszer valamilyen mértékben eltér egymástól és ez elegendő lehet ahhoz, hogy a kiszemelt ajtót ne lehessen beépíteni az adott helyre.

Az egyedi gyártású ajtókat akkor alkalmazzák, ha az ingatlanban lévő ajtónyílások mérete nem felelnek meg egyik szabványnak sem. Ilyenkor az ajtók méretét az adott falnyílásokhoz igazítják. Ez főként régi építésű házaknál, nagypolgári lakásoknál és panellakásoknál fordul elő, valamint új építések esetén, ha a megrendelő a normál magasság helyett magasabb falnyílást kíván.

Az egyedi gyártás főként az ajtó méreteire vonatkozik, lehetővé téve a szélesebb körű kiviteleket és a nagyobb dizájnmegoldásokat.

 1. BÁRMEKKORA MÉRETŰ EGYEDI AJTÓT KÉRHETEK?

Igen, egyedi gyártás esetén számos méretű ajtót lehet kérni, amennyiben az ésszerű keretek között marad. Segítünk megtalálni a megfelelő megoldást számodra.

 1. ELEGENDŐ A FALNYÍLÁS MÉRETET TUDNI?

A falnyílás méretének ismerete mellett más tényezőket is figyelembe kell venni az ajtók beépíthetőségével kapcsolatban. Manapság az ajtók általában utólagosan beépíthető, átfogótokkal készülnek. Ennek lényege, hogy a tok vízszintes metszete egy „U” alakú, amely három oldalról körbefogja a falvéget vagy falkávát. Ezáltal biztosítva van az ajtó szilárd rögzítése és megfelelően zárt tér.

 1. Főfalak falnyílásában lévő betonfülek:

  • Az új ajtót a belső kis falcsonkra lehet építeni, a tok a vastag falnyíláson belül helyezkedik el.
  • A falcsonk levésésével.
  • A falcsonk kipótlásával, felhízlalva a nagyobb falvastagságra. Ebben az esetben normál módon kerül beépítésre az ajtótok.

   Falkáva hiánya:

   • Például a WC-nél, ahol eredetileg fa stafni volt felszerelve. Ez eltávolítható a felújítás során, de fontos lehet az ilyen „fa kávák” pótlása az ajtó beszerelhetősége érdekében.

    Padlószint különbség:

    • Előfordulhat például a folyosó és a vizes helyiség között. Itt az ajtó tokjának le kell érnie mind a folyosó, mind pedig a fürdő felől a padlóig. Ez helyszíni igazítással, úgynevezett „tok cakkozással” valósítható meg.

     Vékony falak:

     • Ritkábban, de előfordulhatnak 6 cm-nél vékonyabb falak. Ilyen esetekben fel kell hizlalni a falat minimum 6 cm-re, vagy extra költséggel a rést csempeléccel lehet kipótolni.

      Nem függőleges falak:

      • A tokokat függőlegesen kell beállítani, de panellakásokban nem mindig függőleges a falazat. Ez rés alakulhat ki a tok és a fal között, amit a megrendelőnek kell tömítenie az ajtó beépítése után. Ennek költsége a megrendelőt terheli.
 1. MI AZ A FALKÁVA, VAGY MÁS NÉVEN FALFÜL?

A falkáva, más néven falfül, az ajtónyílások körül lévő „U” alakú tok, ami három oldalról körbefogja a falvéget. Ha nincs falkáva, akkor azt pótolni kell. A pótlásra lehet ytong tégla, gipszkarton vagy fa is, de fontos az összehangolás a meglévő falazattal. A kávák vastagságának egyformának kell lennie mindhárom oldalon. A kávákat falvégekig kell vakolni, glettelni, festeni vagy burkolni, hogy szép felületet kapjunk. Ha az oldalfali burkolat a falnyílás fölé kifut, akkor falvégig kell burkolni. Ha az oldalfali csempe nem éri el a tok magasságát, akkor az utolsó oszlopnyi csempét az ajtó beépítése után kell feltenni a rés elkerülése érdekében.

 1. HOGYAN ÁLLAPÍTHATOM MEG AZ AJTÓ NYITÁSIRÁNYÁT?

Az ajtó nyitásirányának meghatározásához álljunk azon az oldalon, amerre az ajtó nyílik. Ha az ajtó folyosóra nyílik, akkor a folyosón állva határozzuk meg, ha pedig befelé nyílik a nappaliba, akkor oda lépjünk be. A pántok oldalának megfigyelése segít: amelyik oldalon vannak a pántok, az az ajtó nyitásiránya.

 1. MIT JELENT A BELTÉRI AJTÓ TOK?

A beltéri ajtó tokja egy keret, amelyet a falba építenek be az ajtó körül. Általában két függőleges és egy vízszintes elemből áll, esetenként tartalmazhat küszöböt is. A tokok lehetnek utólag szerelhető vagy befalazandó kivitelűek. Manapság általában az utólag szerelhető tokokat választják. A tok függőleges elemeit egy vízszintes elem köti össze. Ha van küszöb, azt vagy a padlószintbe építik be, vagy kiemelkedik belőle, főként akkor, ha a két helyiség padlószintje eltérő.

 1. MI AZAZ UTÓLAG SZERELHETŐ TOK?

Az utólag szerelhető tok olyan ajtókeret, amely könnyen és gyorsan felhelyezhető. Általában 2 cm-es állíthatósággal rendelkezik, hogy könnyen illeszkedjen a falhoz. Emellett könnyen szállítható és tárolható. Általában az építkezés vagy felújítás utolsó lépéseként kerül beszerelésre. Természetes anyagból készül, ami kellemes látványt nyújt. A beépített gumitömítésnek köszönhetően csendesen működik.

 1. MIÉRT KELL FALKÁVA AZ AJTÓKHOZ?

A falkáva az ajtó elhelyezésének fontos eleme, amelynek számos technikai követelménynek kell megfelelnie. A falkáva a szabad falrészlet a nyílás körül, amely legalább 5 cm-t tesz ki a nyílás mellett. A felújítások során gyakran előfordul, hogy a nyílás egyik oldalán merőleges fal található, ami nehezíti az ajtó beépítését. Ilyen esetekben a beépítés csak nagy esztétikai kompromisszumok árán vagy kőműves munkával lehetséges. Ha a falkáva kiépítése nem lehetséges, akkor blokktokos ajtó beépítése jöhet szóba, amely nem igényel falkávát. Ugyanakkor a blokktokoknak számos hátránya van, például a nehéz rögzítés és a bizonytalan tartósság. Emiatt általában ajánlott a hagyományos ajtótokok mellett dönteni, még akkor is, ha a falkáva kiépítése plusz munkát igényel. A gondosan kiépített falkáva a szépen elhelyezett ajtóval hosszú távon meghálálja a befektetett munkát és időt.

 1. FALKÁVA HIÁNYOK A GYAKORLATBAN?

Sajnos teljesen általános, hogy vagy a tervezőnél, vagy a kőművesnél “elvész” a falkáva, nekik különösebben nem hiányzik, és a vevő is csak akkor szembesül ennek a dolognak a hiányával, amikor az ajtó beépítésére kerülne a sor. Ha nincs falkáva építeni kell gipszkartonból vagy Ytong felhasználásával.

 1. MIÉRT NEM CSAVAROS RÖGZÍTÉSSEL KERÜL BE AZ AJTÓ?

Nem rögzítünk csavarokkal ajtót, mert egyszerűen nincs rá szükség, nincs rá idő és az esztétikus megvalósítás is komoly problémát okozna. Minden falnyílás más és más, van tégla van beton, van gipszkarton, van tégla van porladó, széteső “por” és “sár” falnyílás, tehát minden falnyílás más csavaros rögzítési eljárást igényelne, és van olyan nyílás is, ahol a PUR-habon kívül semmi mást nem lehet alkalmazni.

 1. MI A FALKÁVA? OPTIMÁLIS ESET ÉS BUKTATÓK!

A falkáva az a rész a falban, ahol az ajtó beépítésre kerül. A széria vagy szabványos ajtótok „U” alakú, és körbefogja a falvéget. A falkáva tehát a falak végeit jelenti, ahová az ajtó beilleszkedik. A tökéletesen sima falú helyiségekben, ahol nincs kiálló falkáva, az ajtónak nincs, mibe beleharapnia. Ilyen esetekben lehet gipszkartont vagy Ytong előfalazó elemeket használni a falkáva kialakításához, ami lehetővé teszi az ajtó beépítését és esztétikus megjelenést biztosít.

 1. MIKOR BESZÉLÜNK VASTAG FALRÓL?

A vastag falról akkor beszélünk, ha a falkáva meghaladja a szokásos mértéket, ami általában 6 cm-től kezdődik. A 10 cm vastag falkávára általában alapáras az ajtó, míg a 30 cm vastagért felárat kell fizetni. Néhány megrendelő kis szabás árán, vagy sarok- vagy blokktokkal szerelné be az ajtókat, hogy ne kelljen vastag, egész falkávát átfogó tokot használni. Az ajtókat felárasan rendelhetik tömör faforgács betéttel is, amely nagyobb szilárdságot biztosít, de egy papírrács betétes ajtó is elbírja akár 5 ember súlyát, ha lefektetik a földre.

 1. HOGYAN CSERÉLJÜNK BELTÉRI AJTÓT PANELLAKÁSBAN?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok panellakás tulajdonos nincs tisztában azzal, hogy lehetséges-e otthonukban a gyenge minőségű és elavult házgyári ajtók cseréje. Gyakran előfordul, hogy a szépen felújított panellakásokban még mindig megmaradnak a régi, rossz minőségű beltéri ajtók, melyek már évtizedek óta használatban vannak. Azonban a beltéri ajtócsere panellakásban teljesen megoldható, és ha a lakástulajdonos figyel néhány panellakás-specifikus jellemzőre a felújítás során, a végeredmény hasonló lesz más, új építésű lakások ajtócseréjéhez.

 1. FALKÁVA PROBLÉMÁK

Fontos megérteni, hogy a panellakásokban gyakori problémát jelenthetnek a 150 cm-es főfalaknál található, mindössze 6 cm vastag kiscsonkok. Ezek gyakran megakadályozzák az ajtó átfogó tokjának megfelelő illeszkedését, ami a 15 cm vastag főfalra is kiterjedne. Az egyedi gyártású CPL beltéri ajtók már 6 cm-től rendelhetők, így képesek megfelelni mind a kis, mind a nagy falvastagságnak. A megrendelőnek kell döntenie, hogy elfogadja-e a kiscsonkos beépítést vagy sem. Néha zavaró lehet a lépcső és az ajtótok közötti helyszűke a kiskávás ajtóknál, azonban általában ez nem okoz problémát.

 1. PANEL FAL KISCSONK ELTŰNTETÉSE?

Ha a megrendelő elfogadja a kiskávást megjelenést, akkor az egyetlen teendője az lesz, hogy biztosítja a 6 cm-es csonk folytonosságát. Gyakran előfordul, hogy régi panellakásokban a beltéri ajtókat vaskarmokkal rögzítették, ami miatt hiányzik egy darab a falkávából. Ezeket a hiányosságokat egyszerű gipszeléssel lehet javítani.

 1. FALCSONK FELHÍZLALÁSA?

A falcsonk felhízlalásához az a cél, hogy a kiállás megfeleljen a főfal 15 cm-es vastagságának. Számos kiváló megoldást láttunk erre a feladatra, és ügyfeleink kreativitása dicséretes. A kiállást könnyen faragható YTONG téglákkal lehet feltölteni, amelyeket csemperagasztóval lehet rögzíteni. Más lehetőségként alkalmazhatók gipszkarton lapok vagy különféle szivacsos kültéri szigetelő anyagok. Fontos, hogy a kitöltő anyagot tisztességesen össze kell dolgozni a 15 cm-es fallal, mivel az utólag felhelyezett anyag látható lesz a beltéri ajtó tokja alól. Bár a panellakások falai masszívak és nemigen mozognak vagy rezegnek, javasoljuk az üvegszálas szalag alkalmazását a két fal találkozásánál, hogy esetleges repedéseket megelőzzünk. Ez a módszer széles körben ismert és alkalmazott a festők körében.

 1. MIÉRT ÉRDEMES LEVÉSNI A KISCSONKOT? MILYEN HÁTRÁNYOKKAL TALÁLKOZHATUNK?

A 6 cm-es kiállást vésőgéppel vagy profi sarokcsiszolóval lehet eltávolítani, de hangos és koszos munka. Jellemzően a felújítás kezdetén végezzük. Fontos, hogy a szakember alapos legyen, és ne maradjon „sallang” a nyílásban.

Előnyök:

 • Növeli a falnyílás szélességét, amiáltal nő a beltéri ajtó szabad átjárószélessége.
 • Nem kell aggódnod az utólagos repedések miatt.
 • Egyszerű, nem igényel nagy szaktudást.

Hátrányok:

 • Hangos és poros munka.
 • Csak a felújítás kezdetén ajánlott elvégezni.
 1. KISKÁVA FELTÖLTÉS ELŐNYE, HÁTRÁNYA?

Előnyei:

 • tisztább és halkabb munka, viszont szükség lesz falcsiszolásra a glettelés miatt.
 • Nem igényel gépeket, így akár a tulajdonos is elvégezheti.
 • Lehet olcsóbb, mint a vésés.

Hátrányok:

 • Nem növeli a beltéri ajtó szabad átjárószélességét, mint a vésés esetében.
 1. EGYENETLEN FALKÁVA ELTÜNTETÉSE?

Az egyenetlen falkáva eltüntetése nem gyakori panellakásokban, de néha előfordulhat. Például a WC-kben vagy a vizesblokkok melletti kis szobákban gyakran található olyan sarokba helyezett ajtó, amelyhez egy stafnifa van felcsavarozva. Ezeket a fadarabokat felújításkor általában eltávolítják és nem helyezik vissza. Ha eltávolítják a stafnifát, javasoljuk helyettesíteni YTONG vagy gipszkarton anyaggal. Ha a stafnifa megmarad, akkor érdemes azt beállítani a falhoz.

 1. PADLÓSZINT KÜLÖNBSÉGEK

A második panellakások egyik gyakori problémája a nagyobb padlószintkülönbség a fürdőszoba/WC és az előszoba között. Amikor mindkét oldalon padlóig érő tokot szeretnénk látni, az ajtó magasságát a nagyobb falnyílásnak megfelelően kell gyártani, és a beépítőknek be kell vágniuk a lépcsőt a beltéri ajtó tokjába. Ez a megoldás csak akkor lehetséges, ha a fürdőszoba/WC padlószintje legalább 1–1,5 centivel alacsonyabb az előszobai falsík előtt. Ha az előszobában magasabb a padlószint, akkor az ajtó lapja nem tud teljesen becsukódni, és nekiütközik a belső, magasabb padlószintnek. A probléma egyszerűen megoldható némi véséssel, így az ajtótok mindenhol leér a padlóig.

 1. A FAL FERDESÉGE MILYEN PROBLÉMÁKAT OKOZ?

A panellakások elterjedésének időszakában, a hatvanas és hetvenes években, a városokat gyorsan és költséghatékonyan telepítették panellakásokkal. Ezek között vannak jobb és rosszabb minőségűek. A beltéri ajtókat érintő problémák leggyakrabban a falak dőléséből vagy ferdeségéből erednek. A ferdeség általában nem haladja meg a fél centimétert, de előfordulhat akár 3 centiméteres dőlés is két méteren. Mivel a beltéri ajtókat tökéletes működés érdekében „vízbe-függőbe” állítják, a ferdeségek feltűnőek lesznek. Ezeket a hibákat nehezen lehet kezelni, de a felújítás során érdemes figyelni a javítható problémákra. Ellenőrizd az ajtónyílásokat egy vízmértékkel, és ha ferdeséget vagy görbületet tapasztalsz, konzultálj a szakemberekkel, hogy tudják-e korrigálni a hibákat.

 1. HOGYAN KELL FELMÉRNI EGY NYÍLÁST?

Felmérési útmutató

Ha úgy gondolod, hogy a falnyílásaid alkalmasak beltéri ajtó befogadására, felmérheted Te magad is.

  1. A falon legyen vakolat vagy legyen információ a végső falvastagságról.
  2. A falon legyen már fent a csempe vagy más burkolat, és legyen aljzatbeton a padlón.
  3. Készíts egy felülnézeti vázlatot a lakásodról, nevezd el a helyiségeket, és rajzold be az ajtó helyét.
  4. Mérd meg a falnyílás szélességét és magasságát több ponton, és jegyezd fel a falvastagságot az ajtó mindkét oldalán.
  5. Ha vannak ki- és beszögelések, azt is tüntesd fel.
  6. Írd be a méreteket a rajzodba, és döntsd el, merre nyíljon az ajtó.
  7. Ha kész vagy, látogass el bemutatótermünkbe vagy kérj ajánlatot e-mailben.
  8. Ha szükséges, rendeld meg a felmérést, és mi 5-7 napon belül kiszállunk a helyszínre.

  Ha Te végezted el a felmérést, a felelősség is a Tiéd, de ha nem sikerült, ne aggódj, rendelj meg felmérést, és mi segítünk.

1.     HOGYAN TÁROLHATÓ AZ AJTÓ VÁSÁRLÁS UTÁN, HA MÉG NEM KERÜLT SOR A BEÉPÍTÉSRE?

az ajtószerkezeteket fa alátétre helyezve tároljuk. A tokokat összeszerelés előtt alátétlemezekre helyezve, vízszintesen egymásra rakva is tárolhatjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne támasszuk vagy ne helyezzünk jelentős súlyú tárgyakat az ajtóra, hogy elkerüljük a mechanikai sérüléseket. A tárolási helynek megfelelőnek kell lennie a lakószobai klimatikus viszonyoknak. Frissen vakolt épületekben, nedves vagy túl száraz helyeken ne tároljuk az ajtókat, még ideiglenesen sem. A relatív páratartalom nem haladhatja meg a 65%-ot. Tilos a terméket szabad ég alatt vagy tűző napon tárolni, sem szállítás, sem tárolás során.

2.     MILYEN KIEGÉSZÍTŐ MUNKÁLATOKRA LEHET SZÜKSÉGEM AZ AJTÓK BEÉPÍTÉSE UTÁN?

A beépítést követően esetleg szükség lehet a tokok körüli hézag sziloplasztos tömítésére, illetve kisebb festési javításokra.

3.     A FELÚJÍTÁS/ÉPÍTKEZÉS MELYIK FÁZISÁBAN ÉPÍTHETŐ BE AZ AJTÓ?

A mai, modern, átfogó tokos, fóliás, festett és fafurnéros felületű ajtók a felújítási munkálatok legvégén kerülhetnek beépítésre. Fontos, hogy a burkolatok már le legyenek rakva, a falak vakolása, glettelése, festése/ tapétázása befejeződjön.
A vakoló és ragasztóanyagoknak, aljat betonnak száraznak kell lennie, a levegő relatív páratartalma nem haladhatja meg az 50%-ot, a tokok nem kaphatnak nedvességet a faltól.

 1.  MILYEN ÁLTALÁNOS KARBANTARTÁST IGÉNYEL AZ AJTÓ?

Milyen általános karbantartást igényel az ajtó?

Ahhoz, hogy a Pascal és Intekta belső ajtók hosszú távon kifogástalanul működjenek, fontos betartani az alábbiakat:

 • Évente kenje be a mozgó vasalatok csúszó alkatrészeit vékony szilikon kenőanyaggal.
 • Ellenőrizze és szükség esetén húzza meg a fellazult csavarokat.
 • Időnként kezelje szilikon olajjal a légzáró tömítést.
 • Az ajtó felületét tisztítsa karcmentes, száraz, puha ruhával.
 • Kerülje a tok aljának bő vízzel való áztatását, és ügyeljen arra, hogy az ajtót ne érje közvetlen víz.
2.   GARANCIÁLIS HIBA ADÓDOTT?

Kérjük, hogy minden bejelentéshez csatoljon fotót közvetlenül a hibáról, valamint az érintett ajtóról és annak környezetéről.

Miért a fa nyílászárók?

Hőszigetelési tulajdonság

A faanyag kiváló hőszigetelési tulajdonságainak köszönhetően, legyen kint bármilyen hideg is, belül meleg tapintású, ez a hőszigetelés megakadályozza, hogy az ablakkeret hideget sugározzon, és így páralecsapódás alakuljon ki rajta. A faablakokkal jelentős fűtési energia megtakarítás érhető el.

Hangszigetelési tulajdonság

A fa ajtók és faablak­ok speciális üvegezéssel, akár 52 dB feletti hangszigetelési értéket is elérhetnek.

Tűzvédelem

A fa az égés során sokáig megtartja a szilárdságát. A fa kezdődő elszenesedésével egy nehezen éghető réteg alakul ki a felületen, aminek hatására a tűz nehezebben terjed befelé. A tűzvédő üveggel üvegezett ablakok akár 90 percig is képesek ellenállni a tűznek.

Tartósság

A faanyag tartósságára számtalan bizonyítékot találunk, hiszen nem egy 100 évesnél is régebbi épületben lelhetünk fel mind a mai napig kifogástalanul működő korabeli technológiával készült faablakokat, ajtókat. Nyílászáróinknál a minőségi alapanyag és a magas színvonalú gyártási technológiánk garantálják a tartósságot.

Szilárdság

Ellentétben más alapanyagokkal a megfelelő technológiával elkészített faablak­ok szilárdsága méret-, és alaktartása rendkívül jó. A hőtágulás okozta deformáció ronthatja az ablakok tömítő, zaj, víz, és hangszigetelő képességét. Az ablakkeretek a napsugárzás hatására akár 80°C-ra is felmelegedhetnek, ami a fából készült ablakoknál nem jelent gondot, hisz a faanyag hőtágulási tényezője bármely más alapanyagénál jóval kisebb.